marți, 1 decembrie 2015

Să păstrăm patrimoniul arhitectural-istoric!

Starea patrimoniului arhitectural-istoric autohton lasă de dorit, iar ceea ce este în intenţii şi vorbe mai rar se transformă în fapte. În raionul Soroca avem 411 monumente arheologice, istorice, arhitecturale şi de artă, dintre care 66 sunt în oraş. Soroca este o urbe ce are un loc deosebit în istoria naţională, iar Ministerul Culturii şi Parlamentul urmează să ne atribuie în curând statutul de oraş istoric, unicul de acest fel din Republica Moldova.   Şi chiar avem cu ce ne mândri, numai cetatea medievală cât face (apropo, după redeschiderea acesteia din vânzarea biletelor s-au adunat până acum circa 170 mii de lei — n.a.). În plus, la Soroca s-au mai păstrat clădirile de epocă ce au fost construite în a doua parte a secolului XIX şi prima parte a secolului XX, în unele dintre aceste monumente se află sediile unor instituţii ale statului, altele fac parte din fondul locativ. Nicolae Bulat, directorul Muzeului de Istorie şi Etnografie din Soroca, afirmă că în comparaţie cu ceea ce se întâmplă la Chişinău, în Soroca situaţia se deosebeşte. “La noi se mai păstrează, dar avem altă problemă: multe clădiri au fost privatizate şi intră în fondul locativ. Aşa că ar trebui ca proprietarii lor să fie atenţionaţi că aceste construcţii fac parte din patrimoniul nostru cultural. Reparaţiile faţadelor acestor clădiri trebuiesc gestionate de arhitectul oraşului pentru a nu fi schimbate, iar dacă se scot geamurile trebuie puse altele în loc tot din lemn, dar nu termopane”, zice domnul Bulat.

Nicolae Bulat, directorul Muzeului de Istorie şi Etnografie din Soroca:“Avem nevoie un concept unde să fie o concordanţă dintre monumentul arhitectural şi trotuare. La noi în oraş totul este peticit, fiecare a făcut cum vrea. Odată cu primirea de către Soroca a statutului de oraş istoric primăria ar trebui să facă un concept şi să fie foarte dură şi strictă în păstrarea imaginii ca oraş vechi. Clădirile vechi nu trebuie să aibă termopan şi nici bisericile, care tot sunt monumente de arhitectură de valoare naţională”. Ce mai afirmă directorul Muzeului de Istorie și Etnografie, vedeți aici.

Articolul în întregime puteți să-l citiți accesînd sursa.

Sursa: ȘERBATE, V. Să păstrăm patrimoniul arhitectural-istoric! [online] [citat 1.12.2015]. Disponibil : http://odn.info.md/moldova_plus/2015/11/12/10753_sa-pastram-patrimoniul-arhitectural-istoric

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu