vineri, 11 aprilie 2025

Personalități din Soroca: Eugen Coca (1893-1954) – muzician, dirijor și compozitor

Eugen Coca (1893-1954) – muzician, dirijor și compozitor, născut la 3 (15) aprilie 1893, în satul Cureșnița,  raionul Soroca.

Pe parcursul întregii sale activităţi de creaţie a compus o serie întreagă de lucrări muzicale: simfonice, instrumentale, de cameră, cîntece, a prelucrat melodii populare și a scris muzică pentru filme.

Astăzi numele lui Eugen Coca este imortalizat în numele străzilor, atît la Soroca, Chișinău cît și în alte orașe ale Moldovei.

Membru al Societății Compozitorilor Români (1935); membru al Uniunii Compozitorilor din Republica Moldova, filiala U. C. din U. R. S. S. (1940). Mențiunea II pentru Tablou simfonic (1936) și Mențiunea I pentru Capriciu român (1937) la Premiul de compoziție „George Enescu". Maestru emerit al artei din Republica Moldova (1946).

Ministerul Culturii al Republicii Moldova împreună cu Liceul Ciprian Porumbescu organizează anual Concursul Internațional al Tinerilor Interpreți Eugen Coca.

La 30 iunie 1994, cu ocazia împlinirii a 101 ani de la nașterea lui Eugen Coca, Poșta Moldovei a emis o marcă cu imaginea compozitorului.

E. Coca a compus muzică de film, a prelucrat melodii folclorice. Numele lui este frecvent întâlnit în sursele bibliografice tematice, în presa periodică a anilor respectivi, în iconografie (Dubinovschi, L. În faţa unei orchestre nevăzute, 1974; Dubinovschi, L. Eugen Coca – ghips, 1975); în filatelie – 1994 (Poşta Moldova).

Mai multe detalii despre viața și activitatea compozitorului Eugen Coca, citiți aici.

miercuri, 9 aprilie 2025

Curiozități despre Lumânarea Recunoștinței din Soroca

Lumânarea Recunoștinței este un monument în Soroca, Republica Moldova. A fost inițiată de Ion Druță. Este amplasată pe un versant între fluviul Nistru și râpa lui Bechir.



* Monumentul este amplasat în partea de sud a orașului Soroca, la marginea unei înălțimi (94 m), lângă cotul râului Nistru.


* Ideea a fost propusă de scriitorul Ion Druță, în memoria poetului anonim – autorul baladei populare „Miorița”.


* Autor al proiectului este arhitectul-monumentalist Ion Pascal.


* Monumentul – capelă prezintă o turlă în formă de lumânare conică cu înălțimea de 25 m și diametrul la bază de 5 m, cu încăpere interioară pentru capelă, cu ușă și ferestre. Construcția nu se încălzește.


* Turla se prevede din plăci de piatră – gresie de Cosăuți, cu carcasă și diafragme de beton armat monolit.


* Deasupra turlei se înalță simbolul flăcării lumânării, cu înălțimea de 5 m, executat din metal.


* Lumânarea prezintă o construcție rotundă în plan din zidărie de piatră cu schelet cu diametrele interioare în partea inferioară, de 4,0 m, superioară – de 2,0 m și înălțimea de 25,0 m. La volumul de bază al construcției sunt alăturați 4 pilaștri în care sunt amplasate nișe cu diametrul interior de 1,0 m.


* Încăperea capelei este amplasată în partea inferioară a construcției și e acoperită cu o cupolă la cota 6,000. Mai sus de cupolă, în corpul construcției este amplasată o scară verticală pentru deservirea ei. Împrejurul construcției este amplasată platforma de vizitare, cu 8 margini în plan.


* Fundația, precum și placa platformei de vizitare, sunt din beton armat monolit. Trunchiul Monumentului prezintă o construcție complexă, zidăria fiind din piatră plată de carieră M300-400 pe mortar M150 și stâlpi monoliți de beton armat.


* Zidăria servește ca cofraj pentru betonarea stâlpilor. Stâlpii de beton armat sunt legați cu zidăria prin mustăți de armătură. Corpul monumentului e divizat în 5 etaje prin diafragme orizontale monolite de beton armat, legate monolit cu stâlpi verticali de beton armat.


* Pentru instalarea construcției „flăcării” în diafragma de la cota 22,4 m se prevede o bucșă din țeavă. Stabilitatea monumentului se asigură prin cumularea funcției zidăriei din piatră și a scheletului monolit din beton armat, constituit din stâlpi și diafragme orizontale, cu contravântuirea monolită a stâlpilor cu fundație prin mustăți de armătură, prin cumularea funcției fundației monolite de beton armat și baza din stâncă.


* Iluminatul interior al Monumentului-Capelă se realizează cu corpuri de iluminat, cu lămpi de incandescență, deoarece lipsește încălzirea încăperii. Pentru iluminatul electric al încăperilor de la parter se utilizează brațe cu 2 lămpi, instalate pe pereți la înălțimea 3-3,5 m de la pardoseală. La înălțimea 1,5-2 m se instalează brațe – sfeșnice, pentru iluminatul icoanelor. Încăperile amplasate mai sus de 6 m servesc pentru întreținere tehnică și iluminatul lor se realizează cu lămpi de incandescență.


* În plus, pentru iluminatul arhitectural al monumentului se prevăd proiectoare cu lămpi metalice cu halogen, care se instalează pe teren la cota 23 m (pentru a fi iluminat simbolul flăcării Lumânării); pe 4 suporturi speciale cu înălțimea până la 4 m, instalate în îngrădirea terenului la cota 0,00 – pentru a fi iluminat monumentul; pe îngrădirea terenului – pentru a fi iluminat soclul monumentului.


* Pentru protecția de loviturile directe ale fulgerului, în calitate de receptor al fulgerului se utilizează construcția metalică a simbolului flăcării.


* În complexul monumentului, inițial intra: o estradă descoperită de vară, pentru 200 locuri; un teren pentru parcarea mijloacelor de transport auto în fața monumentului și jos, lângă șoseaua spre Soroca; cărarea cu lungimea de 330 m (657 trepte) pe panta versantului, din talpa dinspre râul Nistru până la monument.


* Aria interioară a Capelei – 16,1 m2.


* Aria construită generală a monumentului – 5360 m2.


* Aria platformei de vizitare – 133,1 m2.


* Aria terenului selectat pentru monument – 4,0 ha.


* Costul estimativ inițial al construcției – 3372,112 mii lei.


SURSA: Almanah Soroca 2008


În continuare, recomand trei almanahuri despre Soroca, care pot fi consultate și împrumutate în rețeaua BM „B.P. Hasdeu”:

1. De la Nistru pîn'la Tisa... : almanah literar / alcăt. : Petre Popa - Soroca : Uniprint, 2014. - 136 p.

2. Soroca 510 ani : almanah / ed.: Ignat Berbeci ; ONG „Pro-Cultura”. - Chişinău : Ed. Cu drag, 2010. - 170 p. : il. 

3. Soroca - ținut la margine de Țară : (515 ani de la atestarea documentară) : Antol. de texte, poezii, esee, amintiri, note de călătorie / alcăt. Viorica Gaja. - Chișinău : S.n., 2014. - 328 p. : foto

Republica Moldova prezentă la 𝐆𝐚𝐥𝐚 𝐃𝐞𝐬𝐭𝐢𝐧𝐚𝐭̦𝐢𝐚 𝐀𝐧𝐮𝐥𝐮𝐢® 𝟐𝟎𝟐𝟓

 

🇲🇩 Republica Moldova prezentă la 𝐆𝐚𝐥𝐚 𝐃𝐞𝐬𝐭𝐢𝐧𝐚𝐭̦𝐢𝐚 𝐀𝐧𝐮𝐥𝐮𝐢® 𝟐𝟎𝟐𝟓!


📍 În seara zilei de 8 aprilie, la Sibiu, a avut loc 𝐆𝐚𝐥𝐚 𝐃𝐞𝐬𝐭𝐢𝐧𝐚𝐭̦𝐢𝐚 𝐀𝐧𝐮𝐥𝐮𝐢® 𝟐𝟎𝟐𝟓 cel mai important proiect de promovare a turismului din România!
📍 Anul acesta, Republica Moldova 🇲🇩 participă pentru al doilea an consecutiv la acest concurs important care demonstrează că țara noastră are un potențial turistic enorm alături de România.
Amintim că în finala concursului 7 destinații din țara noastră au concurat alături de cele din România
🇷🇴.



🏆 La ediția din acest an, 𝐂𝐨𝐦𝐩𝐥𝐞𝐱𝐮𝐥 𝐓𝐮𝐫𝐢𝐬𝐭𝐢𝐜 ,,𝐂𝐫𝐢𝐜𝐨𝐯𝐚” a fost desemnat marele câștigător al 𝐏𝐫𝐞𝐦𝐢𝐮𝐥𝐮𝐢 𝐒𝐩𝐞𝐜𝐢𝐚𝐥 𝐃𝐞𝐬𝐭𝐢𝐧𝐚𝐭̦𝐢𝐚 𝐀𝐧𝐮𝐥𝐮𝐢® 𝐢̂𝐧 𝐑𝐞𝐩𝐮𝐛𝐥𝐢𝐜𝐚 𝐌𝐨𝐥𝐝𝐨𝐯𝐚. Această nominalizare subliniază încă odată că Cricova este mai mult decât o destinație; este o experiență unică, unde tradiția și modernitatea se împletesc, celebrând arta vinului moldovenesc.
🍷 "CRICOVA" impresionează prin orașul său subteran unic, cu 120 km de galerii, colecții rare de vinuri, săli de degustare grandioase, un muzeu al vinificației și un cinematograf în piatră, toate la 100m - 80 m adâncime.
🇲🇩 🇷🇴 Participarea Republicii Moldova la competiția Destinatia Anului 2025 contribuie substanțial la creșterea vizibilității Republicii Moldova ca destinația turistică pe piața din România, care este una din piețele țintă în atragerea turiștilor.

🎉Evenimentul 𝐆𝐚𝐥𝐚 𝐃𝐞𝐬𝐭𝐢𝐧𝐚𝐭̦𝐢𝐚 𝐀𝐧𝐮𝐥𝐮𝐢® 𝟐𝟎𝟐𝟓 a avut loc la 𝐅𝐢𝐥𝐚𝐫𝐦𝐨𝐧𝐢𝐜𝐚 𝐝𝐞 𝐒𝐭𝐚𝐭 𝐒𝐢𝐛𝐢𝐮.
Mai multe poze de la eveniment, vedeți aici.

marți, 8 aprilie 2025

Festivalul Bășcuțelor - Ediția a V-a, dintr-o comună din raionul Soroca

Pe data de 25 mai 2025, în satul Țâra, comuna Gândești din raionul Soroca, va avea loc festivalul Bășcuțelor.



 Vă invităm cu mult drag la cea de-a cincea ediție a Festivalului Băscuțelor, care va avea loc pe 24 mai 2025, în pitorescul sat Țîra din comuna Ghindești!

Festivalul reunește oameni frumoși, costume tradiționale, băscuțe de toate formele și culorile, dar și ansambluri artistice din întreaga regiune. Ne așteaptă o zi plină de voie bună, muzică populară, dansuri, ateliere pentru copii, expoziții de meșteșuguri locale și multe alte surprize.

Nu uita să vii cu băscuța ta preferată!

Împreună păstrăm tradiția vie și o facem să strălucească și mai tare!

Intrarea este liberă.


Pentru mai multe detalii, urmăriți pagina de Facebook a evenimentului.

duminică, 6 aprilie 2025

Cine a fost Vasile Țanțu, luptător consecvent pentru românism, organizator înflăcărat al Sfatului Țării, personalitate care ne-a onorat istoria

Făuritori și martiri ai Unirii Basarabiei cu România: Maior Vasile Țanțu (1882-1937) luptător consecvent pentru românism, organizator înflăcărat al Sfatului Țării, personalitate care ne-a onorat istoria.

Vasile Țanțu s-a născut la 1 martie 1882 în satul Horodiște, situat la o distanță de 7 km de gara Călărași, cea mai bogată și mai frumoasă regiune din Basarabia, care poartă numele de Codrii Moldovei. Până la vârsta de cincisprezece ani a trăit pe lângă casa părintească, învățând la școala primară, iar primăvara și vara, lucrând la câmp, în gospodăriile țărănești ale satului, păscând vitele prin pădurea de stejari și fagi din apropierea satului.

După școala primară, din 1896 și-a continuat studiile la Școala de Agricultură din satul Cucuruzeni, cea mai bună instituție de profil din partea de sud-vest a Imperiului Rus. În anul 1902, la vârsta de douăzeci de ani, obține diploma de agronom și activează în acest domeniu timp de cinci ani, lucrând ca agronom și administrator pe câmpurile unui moșier din județul Orhei [1].

Atras de domeniul pedagogiei , susține, în 1907, examenele la Liceul Real din Chișinău, obține diploma de învățător pentru școlile primare de stat și un loc de lucru la școala din satul Gherman, județul Bălți. În 1908 a fost avansat ca director de școală, fiind în această funcție până în 1915. Din nota de biografie citată din Dosarul personal, se menționează: ”...ca învățător, am stăruit foarte mult pe lângă „Uprava” Zemstvei locale pentru introducerea în școală a cântării moldovenești și am avut cea mai mare  satisfacție morală când această „Upravă” a cumpărat note românești pentru mai multe școli din județ”.

În 1908 face cunoștință cu Ioan Pelivan, pe atunci judecător la Bălți, patriot înflăcărat al moldovenilor din Basarabia, se înscrie în societatea acestuia și devine un promotor al ideilor naționale. Cu acest prilej, ”ohranca țaristă” l-a luat în evidență ca ”revoluționar” și i-a făcut percheziții acasă și la școală, pentru a stabili legătura cu România. În 1915 avea 33 de ani, era căsătorit și avea patru copii minori: Petru (n.1908), Virginia (n.1910), Pavel (n.1912), Mihai (n.1914) [2]. În același an, este mobilizat în Armata țaristă, trecuse vârsta recrutării, avea familia mare și copii minori în întreținere. Oamenii, simpli basarabeni, erau trimiși la războaie, la sacrificii în interesul imperiilor, în interesul străinilor și țărilor bogate. Fusese declarată mobilizarea totală a bărbaților din Basarabia, cu vârste cuprinse între 19 și 48 de ani.

Din august 1916 România participă cu două armate în Primul Război Mondial. Armatele unite germano-bulgaro-otomane atacă România. Conform Făuritori și martiri ai Unirii Basarabiei cu România (2) înțelegerii, un număr impunător de trupe rusești, ca trupe aliate, au pătruns pe teritoriul României. În 1917, din partea de nord a Moldovei până la gurile Dunării, Imperiul rusesc, participă pe Frontul românesc și de Vest cu patru armate , și anume: a 4-a, a 6-sea, a 7-tea și a 9-a. În cadrul acestor armate sunt înregistrați circa 300.000 de soldați și cadre militare basarabene. În unele surse sunt menționate 100.000 de soldați moldoveni [3]. 

Ziarul „Ecoul Moldovei”, Iași, 24 iulie 1917, consemnează:

„... Frații noștri basarabeni sunt numeroși pe Frontul Românesc. Nu e regiment, companie ori pluton în care să nu fie moldoveni”. Ofițerii, subofițerii și soldații basarabeni din armata rusă au devenit tovarăși de arme ai ostașului român din Armata română, mulți s-au împrietenit, au avut misiuni de luptă comune, împărtășind cu camarazii români asprimile vieții de pe front și plătind tributul de sânge în bătăliile din vara anului 1917 de la Mărăști, Mărășești, Oituz, Siret, ș. a. 

Învățătorul Vasile Țanțu a fost mobilizat în armata rusă ca soldat în Batalionul 433 infanterie. Pentru a fi încadrat la funcție de comandă, a fost trimis la Școala militară din orașul Kiev. Primește gradul de sublocotenent, este trimis pe frontul românesc, în Regimentul 5 infanterie în calitate de comandant de companie. Rănit în luptele de la Buzău, după o perioadă de timp, a fost transferat în Statul Major al Diviziei dislocate la Iași ca ofițer translator și obține gradul de stabs-căpitan. 

Favorizat de funcția de ofițer de comandă, este liber de a inspecta unitățile militare din subordine, face cunoștință cu ofițerii și soldații basarabeni, stabilește contacte cu ofițerii armatei române. Influențat de Revoluția din februarie 1917, care proclamă Rusia ca țară democratică, căpitanul V. Țanțu se mobilizează cu ofițerii și soldații moldoveni de pe front pentru rezolvarea unor oportunități în interesul politic al Basarabiei. Guvernul Provizoriu al generalului Al. Kerenski, prin decrete și decizii guvernamentale, anunță următoarele: egalitate în drepturi pentru toți cetățenii, libertatea cuvântului, a presei, a conștiinței, dreptul de asociere, de manifestare publică, ș.a. Soldații au fost egalați în drepturi civile cu ofițerii. A fost proclamată egalitatea popoarelor din fostul imperiu țarist și dreptul lor la autodeterminare [4].

Pentru armată se elaborează și se semnează Regulamentul privind instituirea în cadrul armatei ruse a Comitetelor de deputați ai soldaților și ofițerilor, care a fost difuzat și implementat și pe Frontul Românesc. Această situație dramatică a rușilor, „de desființare a Imperiului”, este benefică pentru popoarele subjugate. Ofițerii moldoveni, cu grade militare mici și funcții mici, folosesc șansa istorică pentru a revendica drepturile Basarabiei în cadrul Federației Ruse.

V. Țanțu, îndrumat de I. Pelivan, Em. Catelli, organizează ofițerii și ostașii moldoveni patrioți, pentru a înființa o organizație a basarabenilor pe Frontul Românesc. La această acțiune participă majoritatea ofițerilor basarabeni din Făuritori și martiri ai Unirii Basarabiei cu România (3) armatele ruse de pe Frontul român, inclusiv din garnizoanele de la Iași, Bacău, Roman, Galați, ș.a.

La 13 aprilie 1917, grupul de inițiativă se adună la hotelul „Continental”, Iași, unde discută problemele curente și constituie Comitetul din Iași al soldaților și ofițerilor basarabeni.

La această întrunire a militarilor basarabeni, A. Scobioală este ales președinte, V. Țanțu, secretar. În data de 21 aprilie 1917, acești lideri ai Comitetului Ostășesc Iași trimit o scrisoare către Partidul Național Moldovenesc, comunicând, că sunt ”solidari cu acțiunile Comitetului Central al PNM din Chișinău”. Comitetul de la Iași a lansat apeluri mediatizate prin ziare și foi volante către ostașii moldoveni din armatele ruse, regimente, batalioane, companii și plutoane cu următorul text:

„Organizați-vă, țineți legătura cu noi pentru a lucra cu toții în înțelegere și a păși într-un pas! Înțelegeți-vă, organizați-vă, luminați-vă! Țineți minte: Unde-i unul, nui putere, unde-s doi, puterea crește și  dușmanul nu sporește”[5].

În felul acesta, pe Frontul Românesc, până în octombrie 1917, s-au format circa 60 de organizații-comitete ostășești basarabene, care au sprijinit activitatea Comitetului Central Ostășesc de la Chișinău și programul Partidului Național Moldovenesc, care revendică autonomia politică, oficializarea limbii românemoldovenești, crearea școlii naționale și a armatei naționale. Toate, cele șaizeci de comitete s-au constituit în Sovietul Soldaților și Ofițerilor de pe Frontul Românesc, cu sediul la Iași.

V. Țanțu a colaborat la elaborarea Statutul Sovietului Soldaților și Ofițerilor Moldoveni de pe Frontul Românesc, care a formulat următoarele obiective:

„ ... apărarea intereselor culturale și naționale ale moldovenilor, reieșind din principiul libertății, egalității și fraternității; menținerea disciplinei în armată; pregătirea recruților pentru serviciul militar în limba maternă; colaborarea activă la schimbarea formei de guvernământ a Rusiei în republică; împroprietărirea cu pământ a norodului muncitor, în corespundere cu normele elaborate de viitoarea Adunare Constituantă a Rusiei”.

Comitetul executiv al Sovietului Soldaților și Ofițerilor basarabeni de pe Frontul Românesc avea sprijin și din partea conducerii Armatei ruse (în documentele emise, această structură se întitula și „Comitetul Ostașilor Basarabeni de pe Frontul Românesc”, „Comitetul Executiv din Iași al Soldaților și Ofițerilor Moldoveni” sau „Comitetul Central al Ostașilor Basarabeni de pe Frontul Românesc”, evident, fiind vorba de una și aceeași organizație).

Comitetul ostașilor moldoveni de la Iași trimitea regulat agitatori, ziare și foi volante în toate unitățile ruse de pe Frontul Românesc, îi îndemna pe soldații moldoveni, majoritatea fii de țărani, să se deștepte, să se lumineze, să organizeze comitete în toate unitățile militare. V. Țanțu și colegii dânsului, militari, făceau apel la unire și la acțiuni solidare cu organizația centrală de la Iași, dacă vor să aibă Făuritori și martiri ai Unirii Basarabiei cu România (4) izbândă. Toate aceste activități de propagandă militară și patriotică au dat rezultate, multe unități de pe front au susținut financiar și material Comitetul Ostășesc de la Iași, și anume: soldații din Regimentul 159 infanterie, Regimentul 241, Divizia 65, Divizia 3 cavalerie, Regimentul 9 Turchistan, alte unități din Armata a IV-a rusă, au strângând și donând Comitetului Iași 1000 ruble, sumă considerabilă pentru perioada respectivă. Mesaje de sprijin și adeziune au venit de la toate unitățile militare ruse, de la Baltica până la Dunăre [6].

În perioada ofensivei ruso-române din iulie 1917, când România era într-o situație critică, organizațiile bolșevice îndemnau soldații ruși la nesupunere, părăsirea pozițiilor de luptă, boicotarea deciziilor comandanților ruși. Ofițerii moldoveni din Comitetele Ostășești, având sentimentul de solidaritate cu frații de arme români, chemau soldații moldoveni ”să lupte, să-și puie viața pentru apărarea Patriei și a neamului românesc” [7].

Din ziarul românesc „Ecoul Moldovei” din 24 iulie 1917, și din alte publicații, aflăm că „soldații ruși părăseau pozițiile la Oituz, iar mici unități de basarabeni au rămas pe loc și au luptat până la ultima suflare, alături de frații români”. Au rămas pe pozițiile de luptă și Divizia 14-a rusă și divizioanele de artilerie rusă de la Mărășești, formate, în mare parte, din basarabeni [7].

Zemstva gubernială din Chișinău nu desfășura activități de promovare a învățământului școlar național, mereu inventa greutăți în a menține starea de lucru pe vechi. Blocul Național Moldovenesc a cerut sprijinul militarilor basarabeni de pe Frontul Românesc. Comitetul executiv de la Iași, având în componența sa pe foștii învățători, V. Țanțu, A. Scobioală, I. Buzdugan, ș.a., i-a împuternicit pe acești militari patrioți să impună Zemstvei guberniale să promoveze în anul de învățământ 1917-1918 limba română cu alfabetul latin, să deschidă mai multe clase în școlile de la sate pentru copiii țăranilor și copiii soldaților de pe front. Sovietul Soldaților și Ofițerilor Moldoveni de la Iași a trimis la Zemstvă delegați militari și următorul demers: „... școli, în care fiii neamului nostru să poată învăța științele trebuincioase în dulcea limbă a mamei [...]. Aceasta este cea mai fierbinte dorință de ordin școlar a ostașilor de pe Frontul Românesc și cerem ca ea să fie îndeplinită numaidecât, spre binele și fericirea neamului nostru atât de întunecat până acum, dar vrednic de o soartă mai bună. Semnează în numele Comitetului Soldaților de pe Frontul Românesc, Președinte, Andrei Scobioală și secretar Vasile Țanțu”, Iași, 30 august,1917.

O acțiune politică importantă, la care a participat și ștabs-căpitanul Vasile Țanțu, a fost elaborarea Declarației din 12 iulie 1917, care conține un program concret de obținere a autonomiei politice naționale, teritoriale și de întemeiere a unui Consiliu Suprem al Basarabiei al Sfatului Țării. Acest document important, elaborat la Iași, a fost trimis la toate Comitetele Ostășești de pe Frontul Românesc și la Comitetul Central Moldovenesc de la Chișinău, care a cerut tuturor militarilor Făuritori și martiri ai Unirii Basarabiei cu România (5) moldoveni să se implice pe larg în viață. Textul Declarației a fost publicat în toate ziarele din Iași, Chișinău și Odesa, a fost multiplicat și trimis în toate unitățile și subunitățile militare, difuzat sub formă de manifeste [8].

În iulie 1917, pe Frontul Românesc s-a creat o nouă formațiune politică, Partidul Socialist Revoluționar Moldovenesc (după modelul Partidului Național Moldovenesc de la Chișinău). Partidul era format numai din militari moldoveni, avea un program restrâns și concret. Partidul a fost creat de ștabs-căpitanul V. Țanțu și sublocotenentul A. Scobioală. Principalele teze ale Partidului erau următoarele:

„...pământul să fie dat fără plată celor care-l vor lucra cu brațele lor; școli, biserici și așezăminte moldovenești cu limba noastră strămoșească, „Basarabia să nu se mai ocârmuiască de oameni străini, care nu știu nevoile noastre, ci de oameni din țara noastră, care știu limba noastră, necazurile noastre moldovenești.” Într-un cuvânt, partidul luptă pentru autonomia cea mai largă a Basarabiei [9].

Având o reputație bună în Marele Stat Major al Armatei ruse și sprijinul generalului Scerbaciov, ștabs-căpitanul V. Țanțu primește aprobarea de a se deplasa la Chișinău și Odesa, pentru a rezolva unele probleme de serviciu. De fapt, V. Țanțu, împuternicit de Comitetul Ostășesc de la Iași, pe 23 iulie 1917, împreună cu sublocotenentul Gh. Pântea, convoacă întrunirea reprezentanților militarilor moldoveni sosiți din Odesa și alte garnizoane militare și împreună organizează Comitetul Central Militar Moldovenesc cu sediul la Chișinău.

Acest Comitet al militarilor moldoveni va proclama la 21 octombrie 1917 autonomia Basarabiei și în următoarele zile va organiza și va întări Sfatul Țării. La Congresul Ostășesc al Militarilor Moldovani din 20-27 octombrie 1917 căpitanul Vasile Țanțu a fost ales președinte al Biroului de organizare a Sfatului Țării. La 21 noiembrie 1917, la inaugurarea Sfatului Țării, a rostit un cuvânt de felicitare. G. Tofan, prezent și el la eveniment, nota următoarele: 

”... ofițerul Țanțu, figură masivă moldovenească, înfățișare plăcută și atrăgătoare. Fondul cuvântării are un colorit hotărât național. Român cult –  învățător de profesie - cu convingeri naționale fixate, vorbește o limbă literară frumoasă, are o ținută dreaptă, vorbește emoționant și arată fazele prin care a trecut chestiunea Sfatului Țării până la constituire, scopurile lui, dorindu-i ca să le realizeze în întregime”.

Pentru confirmarea celor expuse mai sus, voi aduce un episod eroic din viața ofițerului V. Țanțu, preluat din nota biografică. În perioada 1-12 ianuarie 1918, organizațiile militare bolșevice și o parte dintre soldații rusofoni din „Front-Otdel” au declanșat o campanie, un atac fără precedent asupra forțelor democratice și naționale din Chișinău, inclusiv asupra Sfatului Țării. Părea că totul este pierdut.

După o ședință secretă cu o parte din militarii Sfatului Țării, căpitanul V. Țanțu cu un ostaș din Regimentul moldovenesc, noaptea, pe 6 ianuarie, clandestin, părăsește Chișinăul, călare pe cai, înarmați și echipați ca la război, pe drumuri ocolitoare, îndreptându-se spre frontiera de la Prut. Parcurg peste o sută de kilometri și ajung la Făuritori și martiri ai Unirii Basarabiei cu România (6) Iași, unde cer ajutorul Armatei Române. În data de 13 ianuarie 1918, împreună cu Divizia 11-a română participă la eliberarea Chișinăului de bolșevici, ajută la restabilirea ordinii publice. Acesta este un exemplu de luptător curajos, unionist convins și devotat cauzei naționale.

În Sfatul Țării a fost membru al Comisiei Declarații și Statute, precum și al Comisiei de Arbitraj. A avut o contribuție majoră la formarea Armatei Moldovenești. A fost delegat de către Sfatul Țării la Iași,  pentru a colabora cu Armata Română și alte structuri de stat, stabilindu-se un plan de acțiune pentru ajutorarea Republicii Democratice Moldovenești în plan militar.


La 27 martie 1918, a votat Unirea[10], rostind un emoționant discurs în română, în care spunea:

„Domnilor deputați! Sunt fericit fără măsură când văd că idealul nostru s-a înfăptuit. Salut Sfatul Țării în numele acelor eroi moldoveni, care, departe de țara noastră, au dus în pieptul lor ideea Sfatului Țării. Luptând pe front, noi visam acest organ și îl așteptam cu nerăbdare. Deoarece el nu se arăta, noi, ostașii, ne-am hotărât să venim la Chișinău, ca să începem lupta pentru această operă mare... Astăzi, cu ajutorul lui Dumnezeu, noi ne-am atins scopul și, făcând totul ce este posibil pentru crearea acestui organ, noi predăm cârma în mâinile Dvoastră, ca D-voastră, cu bine, să îndreptați barca spre țărmurile, unde o așteaptă cu nerăbdare copiii adevărați ai Patriei. Din partea noastră dorim succes Sfatului Țării în munca lui pentru folosul Basarabiei, ca frații noștri de pe front să-și vadă țara natală scăpată de acele nenorociri, care o bântuie astăzi de la un capăt la altul...”


V. Țanțu a fost membru al Societății de Cultură Făclia, fondată în vara anului 1918. A ajutat și a depus un efort de organizare pentru crearea Universității Populare din Chișinău și a unei Școli românești, contribuind la activitatea de luminare culturală, prin scrierea și publicarea unor articole și a unei broșuri, „Țăranul liber, abecedar politic pentru țărani”, scrisă cu alfabet chirilic.

A fost trecut în rezerva Armatei Române în grad de maior prin Decretul nr. 818 din 28.02.1920. După Unire, V. Țanțu a avut funcții de stat, a fost prefect de județ, apoi deputat, mai târziu președinte al Camerei de Agricultură. Din considerente personale, s-a retras de pe scena marii politici.

Fiind un om modest și cinstit, împovărat de grijile familiei, având și probleme de sănătate, în 1932 s-a retras ca învățător într-un sat mic, aproape de locurile natale, din centrul Moldovei, urmându-și vocația inițială, de profesor de școală. Pentru meritele militare și politice, a fost decorat cu ordine și medalii ale Rusiei și României.

În 1937, s-a îmbolnăvit grav, a decedat în Spitalul central din Iași la 30 ianuarie 1937. A fost înmormântat la Cimitirul Central din Chișinău cu onoruri militare.

Făuritori și martiri ai Unirii Basarabiei cu România (7) Odată cu Vasile Țanțu, a dispărut unul dintre cei mai aprigi luptători basarabeni pentru realizarea idealului național-Unirea. Și-a iubit tare și neamul ca un mare român, dovadă că a trecut de câteva ori Prutul clandestin pentru ”a săruta, spunea el, pământul Patriei libere, pentru a vedea cu ochii săi, pe frații de dincolo, pentru a le auzi limba dulce și frumoasă, precum și pentru a aduce de acolo și puțină literatură românească, de care intelectualii moldoveni erau așa însetați.

La Cimitirul Central din Chișinău, sub două grinzi de fier, puse în formă de cruce, își doarme somnul de veci acest luptător și militar desăvârșit, acest om politic, care a făcut enorm de mult pentru ca primul parlament al Basarabiei să-și deschidă lucrările și să se voteze Unirea la 27 martie 1918. Tăcerea la care îl supunem este un act de mare injustiție față de această mare personalitate, care ne-a onorat istoria, a luptat cu țarismul, a militat pentru Unire, dar care astăzi luptă cu... anonimatul.


Autor: col (r), conf.univ., dr. Anatol Munteanu, membru Academia Oamenilor de Știință din România.

Pagina de Facebook a lui Vasile Țanțu poate fi urmărită aici.

Vă invit să citiți și articolul Bustul lui Vasile Țanțu a fost sfințit la Horodiște, pe locurile unde a copilărit scris de ziarul raional din Ungheni, Expresul pe 9 decembrie 2022.


Muzeul satului Horodiște va avea un monument în memoria lui Vasile Țanțu

👍În cadrul ședinței de astăzi am propus și s-a aprobat de către  Guvernul edificarea unui monument în scopul eternizării memoriei lui Vasile Țanțu, luptător consecvent pentru românism, care a activat în calitate de președinte al Biroului de organizare a Sfatului Țării.

📌La 27 martie 1918 a votat pentru unirea Basarabiei cu România. De asemenea, a fost și președinte al Blocului Moldovenesc al Sfatului Tării, apoi prefect al județului Chișinău. A depus efort semnificativ la crearea Universității Populare din Chișinău și a unei Școli românești, contribuind și la activitatea de iluminare culturală prin scrieri și articole publicate în presă. 

📌Bustul va fi amplasat în fața Muzeului de Istorie și Studiere a Ținutului Natal „Vasile Țanțu” din satul Horodiște, raionul Călărași.

Comunicatul de presă al Ministerului Culturii poate fi citit aici.

Bibliografie

1. Colesnic, Iurie, Generația Unirii, Chișinău, 2016

2. Danu, Eugenia, Destin Românesc, nr.3, 2012

3. AMRM, f.339, inv.1, d.13303

4. ANRM, f.727, inv.2, d.7

5. Pîntea, Gherman, Rolul organizațiilor militare..., București

6. ANRM, f.727, inv.2, d.17

7. Negrei, Cristian,, Primele lupte ale Armatei Române cu bolșevicii (1917-1918),

www,istoria.md, s.a.

8. Ghibu, Onisifir, Pe baricadele vieții. În Basarabia revoluționară (1917-1918). Amintiri.

Editura Universitas, Chișinău, 1992, p.271-272

9. Ibidem, p.375

10. P.V. al ședinței Sfatului Țării din 21 noiembrie 1917. Se citează după Șt.Ciobanu,

Unirea Basarabiei.

miercuri, 19 martie 2025

Film documentar „Soroca - Iampil, destinație turistică europeană”

Filmul documentar „Soroca - Iampil, destinație turistică europeană” a fost realizat în cadrul proiectului „Turismul rural - un pas sigur spre stimularea cooperării transfrontaliere între raioanele Soroca (Republica Moldova) și Iampil (Ucraina, regiunea Vannița)”. 


Proiectul a fost implementat de către Institutul pentru Dezvoltare și Inițiative Sociale (IDIS) „Viitorul”, în parteneriat cu Consiliul raional Soroca și Administrația raională Iampil (Ucraina). 

Proiectul a fost cofinanțat de către Uniunea Europeană prin Programul de Cooperare Teritorială Republica Moldova - Ucraina în cadrul Parteneriatului Estic.



marți, 18 martie 2025

Populația târgului Soroca (sec. XVI - începutul sec. XIX) de Alina Felea

Oraşele şi târgurile erau principalele centre ale concentrării populaţiei, fapt care determina activitatea economică şi administrativă a acestora. În epoca medievală oraşele erau mult mai mici, iar numărul populaţiei cu mult mai redus. În secolele XIV-XV oraşele mici ale Moldovei aveau circa 600-800  locuitori (de ex. Romanul), cele medii de la 1000 până la 1500 locuitori (de ex. Iaşul), iar cele mari aveau peste 2000 de locuitori (de ex. Suceava) (Cocârlă 1991, 49).

Orașul Soroca, râul Nistru.
Sursa pozei: Victor Mihalcean


Izvoarele vremii ne pun la dispoziţie doar câteva date fi scale fragmentare şi note ale călătorilor străini, referitoare la populaţia oraşul Soroca. Populaţia târgului Soroca varia în sec. XVI-XVII între 4-5 mii de locuitori. Vestitul călător turc E. Celebi, trecând prin Soroca anului 1656, găseşte 1000 de case acoperite cu stuf (CSŢR 1974, 424). 

Dacă luăm în consideraţie faptul că în medie fiecare familie era alcătuită din cinci persoane, vom obţine o populaţie de 5000 locuitori (Cocârlă 1986, 46). Pentru perioada respectivă oraşul Soroca avea o  populaţie relativ numeroasă. Din punct de vedere social, oraşul se prezenta destul de pestriţ: negustori, meşteşugari, ţărani liberi, slujitori ai cultului, boieri. Fragmentele izvoarelor de care dispunem permit să presupunem o diferenţiere socială vădită – de la boieri până la săraci. Conform catastifului birnicilor de la 1591, în Soroca locuiau 1714 ţărani, 204 săraci, 114 curteni, 14 vătavi, 193 nemeşi şi 48 preoţi (Cocârlă 1986, 46). Cifrele din structura statistică ţinutală a catastifului de venituri din 1606 denotă trei categorii de contribuabili. Specialiştii afi rmă că termenul „ţărani de istov”, folosit atât în catastiful numit, cât şi în recensământul din 1591, nu avea o conotaţie socială, ci numai una fi scală (Caproşu 1993, 253-279). Printre orăşenii bogaţi se evidenţiau, în primul rând, boierii care aveau în târguri case, dugheni şi alte imobile (Cocârlă 1991, 54).


Încă din vechime, în târgurile Moldovei, alături de băştinaşi, locuiau polonezi, greci, nemţi, unguri, armeni, bulgari, de fapt ca şi în alte ţări, fiind variate din punct de vedere etnic. Dimitrie Cantemir relata în această ordine de idei: „Nu cred să mai fi e vreo altă ţară de mărimea Moldovei, în care să întâlneşti neamuri atât de multe şi atât de deosebite” (Cantemir 1992, 119). Oraşul Soroca nu făcea excepţie sub acest aspect.

Despre populaţia armenească a târgului Soroca se menţionează în Frânturi de jurnal de tabără în campania polonilor din 1621: „ceata lor (a cazacilor) s-a întors până la orăşelul Soroca dincolo de Prut. Nu aveau rânduială şi au lăsat să scape mulţi armeni şi boieri moldoveni care se adunaseră la un iarmaroc” (CSŢR 1972, 492). Relatând despre armeni, Dimitrie Cantemir arată că ei se „socotesc supuşi, la fel ca şi târgoveţii şi neguţătorii din alte cetăţi şi târguri ale Moldovei şi plătesc domnului aceeaşi dajdie” (Cantemir 1992, 119).

Luptele dintre Imperiul Otoman şi Regatul Polon din a doua jumătate a sec. al XVII-lea, desfăşurate pe teritoriul Moldovei, împiedicau afacerile comerciale, fapt ce a determinat plecarea parţială a armenilor. A crescut însă ponderea grecilor şi turcilor (Cocârlă 1991, 54). Călătorul englez John Bell  D’Entermony, care a trecut prin Moldova în anul 1747, a constatat existenţa elementului grecesc într-un şir de oraşe, inclusiv Soroca, relatând că populaţia acestui târg este alcătuită din moldoveni, „printre care sunt puţini greci, evrei, turci” (Iorga 1928, 168).


Elementul evreiesc în componenţa populaţiei oraşului Soroca este observat şi pomenit de călătorul Conrad Iacob Hiltembrandt care scria: „La 4 ianuarie am ajuns după un drum o milă la Soroca, un oraş cu cetate la Nistru, numit mai înainte Tyras, după râul care desparte Polonia de Moldova. Oraşul era ticsit de evrei care se refugiaseră aici parte din Polonia, parte din Ucraina, când i-au alungat cazacii din ţara lor” (CSŢR 1973, 600).


Articolul e scris de Alina Felea, Doctor în științe istorice, conferențiar cercetător, cercetător științific coordonator la Institutul de Istorie al AȘM. Autor a trei monografii, peste 100 de studii și articole, co-alcătuitor a două culegeri de documente, o culegere de studii, cinci manuale preuniversitare și universitare. Cele mai recente lucrări: Căsătoria în Țara Moldovei (sec. al XVII-lea – începutul sec. al XIX-lea). Instituția căsătoriei în Țara Moldovei (2021) și Fenomenul căsătoriilor mixte la est de Carpați (sfârșitul secolului al XVI-lea – începutul sec. al XIX-lea) (2021).


Articolul complet, Populația târgului Soroca (sec. XVI - începutul sec. XIX), poate fi citit aici.

marți, 11 martie 2025

Recomandare de carte // Figuri sorocene de Paul Vataman

Cartea a apărut la editura știința din Chișinău, în anul 1993. 

„În general vorbind, sorocenii pe care îi cercetează domnul P. Vataman, au fost oameni de mare valoare pentru neamul nostru, pe vremea când ei au trăit și au luptat potrivit împrejurărilor de atunci:

- Avocatul Emanuil Gavriliță, din Băcșanii Sorocii, a fost directorul celui dintâi ziar moldovenesc din provincia noastră - «Basarabia», care a apărut la Chișinău în ani 1906 și 1907. 

- Profesorul Iustin Frățiman, din Cuhureștii Sorocii, a adus faima românismului nostru basarabean oriunde s-a văzut deportat de administrația rusească țaristă, care nu vedea cu ochi buni activitatea lui de susținător în discuții verbale și în scris a originii noastre latine.

- Avocatul Simeon Murafa, din răzeșii Cotiujenilor Mari ai Sorocii, a fost unul din conducătorii publicației «Cuvânt Moldovenesc», care a jucat un rol covârșitor în acțiunea de redeșteptare a moldovenilor noștri între 1913 și 1918 - anul Unirii Basarabiei cu Patria-mamă. 

- Vasile Florea, căpitanul de mazili din Rughii Sorocii, a fost un român vrednic, care a împrăștiat în jurul său încredere în neamul din care se trăgea și a împărtășit celor cu care venea în atingere cunoștințele de istorie și literatură pe care le sorbea din cărțile românești ce le primea de peste Prut.

- Învățătorul Vasile Secară, răzeșul din Niorcanii Sorocii, a fost redactorul «Școlii moldovenești», prima revistă a Asociației învățătorilor moldoveni din Basarabia și primul ei președinte la înființare, în 1917.

- Constantin Cazimir, marele boier din Cernoleuca Sorocii, a fost un neîntrecut lucrător pe ogorul obștesc al județului  și Basarabiei, pe vremea Zemstvei, și mare protector al tineretului basarabean la studiile de toate felurile și toate gradele” afirmă Pan. Halippa.

marți, 4 martie 2025

Apel deschis: Best Tourism Villages 2025 – Oportunitate pentru localitățile rurale din Moldova!

UN Tourism a lansat înscrierile pentru ediția 2025 a prestigioasei inițiative Best Tourism Villages! Acest program global recunoaște și sprijină dezvoltarea turismului rural ca factor de creștere economică, incluziune și sustenabilitate. La nivel național concursul este organizat de Oficiul Național al Turismului cu suportul Ministerului Culturii.



🏡 De ce să aplici?

🔹 Recunoaștere internațională pentru localitatea ta ca destinație turistică de top;

🔹 Sprijin pentru conservarea patrimoniului cultural și natural;

🔹 Acces la rețele globale și schimb de experiențe cu alte sate turistice;

🔹 Posibilitatea de a primi consultanță și îmbunătățiri prin Upgrade Programme.


🗓️ Propunerile, conform Formularului completat, se vor trimite către Oficiul Național al Turismului, la adresa office@turism.gov.md și elena.balatel@turism.gov.md, până la data de 16 mai 2025, ora: 16:00. Actele necesare pentru completarea dosarului - https://shorturl.at/JsEXO

📣 Rezultatele vor fi anunțate în trimestrul III al anului, în cadrul unui eveniment UN Tourism.


🏆 Cum sunt evaluate satele?

Un Consiliu Consultativ format din experți internaționali va analiza candidaturile în funcție de nouă criterii esențiale:

✔️ Resurse culturale și naturale

✔️ Conservarea și promovarea patrimoniului

✔️ Sustenabilitate economică, socială și de mediu

✔️ Dezvoltarea turismului și integrarea în lanțul valoric

✔️ Guvernanță și prioritizarea turismului

✔️ Infrastructură și conectivitate

✔️ Sănătate, siguranță și securitate


🌿 Turismul ca motor al dezvoltării rurale

Programul Best Tourism Villages ajută localitățile să-și valorifice tradițiile, peisajele și patrimoniul, transformând turismul într-un instrument pentru dezvoltare durabilă și reziliență.


📢 Vrei să afli mai multe? Contactează Oficiul Național al Turismului pentru detalii despre procedura de aplicare!

👏🇲🇩 Amintim ca la propunerea Ministerului Culturii și Primaria Valeni Organizația Mondială a Turismului a ONU a desemnat localitatea Văleni, ca una dintre cele mai bune sate turistice pentru 2023.

🔗 Pentru detalii și actele necesare pentru a fi completate accesați linkul - https://tourism-villages.unwto.org/en/


𝐒𝐭𝐚𝐫𝐭 𝐯𝐨𝐭! 𝟕 destinații și atracții turistice din Republica Moldova finaliste în cadrul prestigiosului concurs din România „Destinatia Anului”

𝐒𝐭𝐚𝐫𝐭 𝐯𝐨𝐭! 𝟕 destinații și atracții turistice din 𝐑𝐞𝐩𝐮𝐛𝐥𝐢𝐜𝐚 𝐌𝐨𝐥𝐝𝐨𝐯𝐚 finaliste în cadrul prestigiosului concurs din România Destinatia Anului”

Cetățenii Republicii Moldova sunt invitați să voteze destinațiile preferate dintre cele peste 70 de finaliste pe www.destinatiaanului.ro până pe 25 martie curent. Dintre care 7 dintre acestea sunt din țara noastră. În etapa națională, acest concurs este organizat de Oficiul Național al Turismului cu sprijinul Ministerului Culturii!



Pașii de urmat pentru a putea vota destinațiile din Republica Moldova:

✅Intră pe site-ul destinatiaanului.ro.

✅ Alege destinația preferată din cele 6 categorii și validează-ți votul prin apăsarea butonului Trimite vot!din josul paginii (dupǎ ce ai introdus adresa de email).

✅ În final, vei primi un link pe email unde trebuie să îți confirmi votul.

⏰ Puteți vota în perioada 𝟎𝟒 - 𝟐𝟓 𝐦𝐚𝐫𝐭𝐢𝐞 𝟐𝟎𝟐𝟓 la următoarele categorii: 

✅ Orașe care inspiră: Municipiul Chișinău;

✅ Tărâmuri fermecate: Rezervația Naturală Plaiul Fagului”;

✅ Sate de poveste: Satul Țîra, raionul Florești;

✅ Distracție și aventură: Complexul de Hipism și Turism Agricol Kazak Club”;

✅ Cultură și educație: Rezervația Cultural-Naturală „Orheiul Vechi” și Complexul turistic CRICOVA.

✅ Totodată la categoria Cea mai bună promovare: Municipiul Chișinău și Eco-Village Văleni urmează să fie evaluate de juriul Destinația Anului”.


📍 Anul acesta, Republica Moldova participă pentru al doilea an consecutiv la acest concurs important care demonstrează că țara noastră are un potențial turistic enorm alături de România. Amintim că satul Văleni din raionul Cahul în anul 2024 în cadrul acestei competiții a obținut titlul de ,,Destinația Anului în Republica Moldova.

📌 Astfel, destinații din țara noastră concurează alături de destinațiile din România și pot câștiga oricare dintre categoriile competiției, dacă acumulează cel mai mare punctaj. De asemenea, în cadrul Galei de pe 8 aprilie 2025, care se va desfășura în municipiul Sibiu din România se va acorda și premiul special „Destinația Anului în Republica Moldova”, pentru destinația cu cel mai mare punctaj.

sâmbătă, 1 martie 2025

1 martie 1923: S-a născut actorul Arcadie Donos

Arcadie Donos (1 martie 1923, Rughi, Soroca, Basarabia/Rudi, R. Moldova – 19 decembrie 2000, București) a fost un actor de teatru și film, poet, dramaturg; a jucat pe scena Teatrului Mic.



Dintr-o familie de mici funcţionari, A.D. a avut răgazul să termine liceul Comercial din Bălţi, după care, refugiat cu familia la Bucureşti, a dat curs chemării sale spre actorie, urmând Academia de Muzică şi Artă, apoi Institutul de artă teatrală şi devenind actor la Teatrul Mic din Bucureşti, unde a jucat până în 1975. Actor cu reale aptitudini interpretative în roluri de compoziţie dar şi în registru comic, a fost mereu prezent pe scenă, distribuit şi în filme, încă de la absolvirea Institutului, deci îl întîlnim în primele filme româneşti de după război: Mitrea Cocor, 1952, Arendaşul român, 1952, Nepoţii gornistului, 1953, Moara cu noroc, 1955, D-ale Carnavalului 1958, Tudor, 1963, Paşi spre lună, 1964, Toate pânzele sus, 1977 , (în total 20 de titluri, ceea ce nu e puţin), chemat să joace de regizori foarte diferiţi, într-o paletă de roluri diverse, interpretate totdeauna cu adecvare, cu farmec.

Basarabean plin de har şi de haz, persoană agreabilă, simpatizat de colegi (lucru mai rar!), A.D. nu a fost doar un actor talentat, pe scenă sau pe ecran, ci şi o fire de poet, creativ, furat de visătorie, inspirat; debutând în adolescenţă, la Bălţi, ca poet, a scris pe-atunci (1942) şi o piesă de teatru (Viforul), valorificată decenii mai târziu. Este autorul câtorva piese ce au ţinut stagiunea pe scena Teatrului Mic. Totuşi, solicitat intens ca actor, nu a neglijat poezia de taină, însă nici nu s-a grăbit să publice, debutând ca poet în volum abia spre vârsta de 50 de ani, cu Sunete arse, 1972, dar perseverând întru lirism: Cântarea verbului a fi, 1975, Cetăţile de rouă, 1985, Şi punctum, 1989. A scris şi proză: Să vii acasă pe un nor, 1989, Aduceri aminte de pe Nistru şi Dâmboviţa, 1996, Tablete antistres, 1998, Rugi, 1999. Piese de teatru deci, scenarii radiofonice şi alte materiale pentru scenă şi Radio - un autor complet, după cum se observă. Nici măcar nu este un caz ieşit din comun, dacă ne gândim bine, căci mulţi alţi actori au mânuit cu aplomb pana, chiar dacă succesul scenei a pus de multe ori şi pe nedrept în umbră talentul literar. Ca să nu mai spunem că literatura nu asigură o răsplată bănească pe măsură.

Puţini actori au reuşit să se afirme şi în prima linie a creaţiei literare: Emil Botta, Dinu Ianculescu, Ştefan Radof, dar şi Radu Beligan, Mircea Albulescu, Mircea Diaconu - pe care mi-l amintesc debutând cu proze scurte poematice la cenaclul Labiş, la sfârşitul anilor 60. La primirea mea în Uniune, mi-am dat seama că printre cei "unşi" ca scriitori se aflau câţiva actori cunoscuţi, chiar renumii, precum Ion Lucian. S-a întâmplat să fiu coleg de grupă, în studenţia mea la geologie cu vărul primar al lui Arcadie Donos, cei doi se vizitau, viitorul geolog primea invitaţii la spectacole şi ne lua şi pe noi. L-am văzut pe A.D. în Muşchetariii Măgăriei sale, o piesă comică, delectabilă, pentru copii şi tineret. A repurtat un succes răsunător jucând în travesti Coana Chiriţa, la concurenţă cu faimosul Miluţă Gheorghiu, de la Naţionalul ieşean. Semn că "meseriaşul" îşi cunoştea bine puterile. O placă memorială se află (ai zice că ascunsă ca într-o nişă - deşi la drept vorbind se înfăţişează ca o carte deschisă vederii/citirii) la intrarea primei scîri a blocului (fosta) Cofetăria Scala, unde în fapt mai există o altă placă, pentru scriitorul Paul Anghel.


Sursa: pagina de Facebook, România - țara mea de glorii, țara mea de dor

marți, 11 februarie 2025

Pe 15 martie 2025, Mileștii Mici Winerun revine în forță, iar înscrierile se deschid chiar acum

Pe 15 martie 2025, Mileștii Mici Winerun revine în forță, iar înscrierile se deschid chiar acum! Numărul de locuri este limitat, așa că grăbește-te să-ți asiguri slotul din start. 🏃‍♂️ 

Te invităm să fii eroul unei noi curse de alergare și descoperire vinicolă – aventura te așteaptă!



🍷 Participând la Mileștii Mici Winerun 2025, ai parte de sport, dar și de distracție! Traseul din acest an te va purta printre butoaie și sticle pline de arome și povești unice.

🏰 Parcurge 10 km de traseu palpitant prin celebrele galerii subterane ale vinărie Mileștii Mici, incluse în Cartea Recordurilor Guinness!  Descoperă secretele istorice ale beciurilor și fii martorul vinului moldovenesc

🍷 Nu amâna achiziționarea slotului – numărul de locuri este limitat, iar experiența pe care o vei obține este unică! 

🎟️ Notează: 15 martie, start ora 11:00, distanță 10 km. 


https://sporter.md/.../run/14493/milestii-mici-winerun-2025 

Înscrie-te acum și pregătește-te pentru un weekend memorabil la Mileștii Mici Winerun 2025!

joi, 16 ianuarie 2025

Soroca: file de istorie - Clădirea Zemstvei

12 iulie 1499 este prima atestare documentară a orașului Soroca. După Unire, a fost considerat „Sinaia Basaabiei”. Dacă e să credem istoria, Soroca este orașul cel mai vechi din Basarabia. Ai fi existat din sec. V  înainte de Hristos, sub așezarea de colonie grecească, denumotă „Olhionia”.

Orașul Soroca se bucură de o poziție geografică minunată și poate fi asemănată cu Sinaia sau Piatra Neamț.

unimedia.md


La 13 martie 1918, Zemstva din Soroca, urmînd îndemnul celei din Bălți, a votat cu majoritatea voturilor pentru unirea Basarabiei cu România. Adunarea Generală a Zemstvei sorocene își motiva decizia prin faptul că în „anul 1812, în urma sângeroaselor transformări ale tuturor popoarelor europene, Basarabia a fost smulsă, fără consimțământul ei, de la trunchiul politic și etnografic al națiunii sale de origine”.


Clădirea Zemstvei a fost construită în cartierul de elită, unde locuiau soroceni mai înstăriți și unde se găseau majoritatea școlilor, oficiilor, magazine, hoteluri, banca, Cinematograful-Teatru „Palas”. Clădirea a fost considerată „destul de convenabilă și largă” de primii funcționari..


Actuala stradă Mihai Eminescu din Soroca, unde se află Clădirea Zemstvei, s-a numit anterior, Bulbarnaia (perioada țaristă), Gheorghe Duca (perioada interbelică), 28 iunie (perioada sovietică). 

Istoriograful Nicolae Bulat: Clădirea a fost construită în anii 1870-1877. În periaoda țaristă, în a doua perioadă a secolului al 18-lea, au urmat niște reforme administrative: au fost create consilii de zemstvă și după aceasta a început și construcția clădirii administrative a Palatului administrativ. 


Primul președinte al Zemstvei Soroca a fosr Fiodor/Tudor Aleinikov (1869-1872). Fiul său, Alexandru Aleinikov a fost ales Președinte pe un termen de 9 ani (1900-1909). 

Zemstva din Soroca era responsabilă de impozite și capitaluri, drumuri și poduri, poștă și telefoane, spitale etc.


În anul 1903, Zemstva Soroca avea următoarele departamente:

- Cancelaria Direcției Zemstvei;

- Serviciul Sănătate;

- Secția Asigurări;

- Secția Agricultură;

- Secția Tehnică;

- Poșta Zemstvei;

- Medicii Zemstvei.

În 18985, inginerii clădirii cercetează clădirea Zemstvei, după care sunt înfăptuite lucrări de drenaj în jurul construcției pentru a o apăra de apele subtenare. 

În video, veți vedea o poză a administrației Zemstvei Soroca în ospeție la Gimnaziul de Fete (1905).

Construcția clădirii a durat șapte ani de zile. Inaugurarea clădirii a avut loc la 12 octombrie 1877.


Pentru mai multe detalii, urmăriți reportajul video:





vineri, 10 ianuarie 2025

Ce poți vedea în raionul Soroca: ghid turistic

Soroca este unul dintre cele mai vechi și mai cunoscute orașe din Moldova. Turiștii care vizitează aceste locuri pot remarca farmecul aparte al cetății medievale, aspectul plăcut al stărzilor și al locurilor pitorești, precum și multitudinea evenimentelor culturale. Cu un strecut istoric fascinant, Soroca atrage turiști din țară și de peste hotare



Vă prezint un ghid turistic al raionului Soroca în limbile română și engleză postat pe platforma scribd.com, încărcaqt de Elena Baranov.


Totodată, vedeți lista evenimentelor culturale de interes turistic pentru semestrul I al anului curent.




Sursa imaginii a doua este pagina de Facebook a Secției Cultură Soroca.